Naszym zadaniem jest organizowanie i przeprowadzanie egzaminów państwowych sprawdzających kwalifikacje osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców, w ramach obowiązujących przepisów, a jednocześnie spełnianie oczekiwań i potrzeb Klientów, poprzez oferowanie usług egzaminowania i szkolenia na najwyższym poziomie.

Formy zapisu na egzamin

Proponujemy Państwu następujące formy zapisu na egzamin ...

ODTJ Legnica

Serdecznie zapraszmy Państwa do naszego Ośrodka Doskonalenia Techniki Jazdy w którym oferujemy szereg szkoleń dedykowanych zarówno dla osób indywidualnych, jak również dla firm i instytucji.

Więcej informacji znajduje się na stronie: www.odtj-legnica.pl

W dniu 24 marca 2015r. w hali widowiskowej w Legnicy przy ulicy Lotniczej 52 odbyła się VII/XI Edycja Konkursu Bezpieczeństwa dla Dzieci i Młodzieży „Uczę się bezpiecznie żyć” - etap subregionu legnickiego.

CELE KONKURSU

Popularyzacja wśród dzieci, młodzieży i nauczycieli tematyki pierwszej pomocy i edukacji  dla bezpieczeństwa. Poprawa bezpieczeństwa wśród dzieci i młodzieży poprzez upowszechnienie pogłębienie wiedzy o bezpieczeństwie oraz przez doskonalenie umiejętności pierwszej pomocyi właściwych zachowań wobec zagrożeń.

REALIZATORZY

1. Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Legnicy.
  2. Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu NYSA.
  3. Pogotowie Ratunkowe w Legnicy.
  4. Komenda Miejska Policji w Legnicy.
  5. Straż Miejska w Legnicy.
  6. Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Legnicy.
  7. Ochotnicza Straż Pożarna w Podgórzynie.
  8. Służba Celna we Wrocławiu.
  9. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Sp. z o.o. w Legnicy.
  10. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Oddział Legnica.
  11. Zespół Szkół Integracyjnych w Legnicy.
  12. Inne

TEMATYKA KONKURSU:

1.    Pierwsza pomoc.

2.    Bezpiecznie z prądem.

3.    Bezpieczeństwo w ruchu drogowym.

4.    Ekologia.

5.    Ochrona przeciwpożarowa.

6.    Ochrona przeciwpowodziowa.

7.    Bezpieczeństwo dnia codziennego.

8.    Turystyka i rekreacja.

Szczegółowa tematyka Konkursu podana jest w „Założeniach Programowych” dostępnych na stronie internetowej Konkursu: http://www.euroregion-nysa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=371&Itemid=74

UCZESTNICY

W konkursie mogli wziąć udział wszyscy uczniowie placówek oświatowych (zerówki, szkoły podstawowe i gimnazjum) z terenu gmin: Chocianów, Chojnów, Gaworzyce, Głogów, Grębocice, Legnica,Jerzmanowa, Kotla, Krotoszyce, Kunice,  Legnickie Pole, Lubin, Miłkowice, Męcinka, Mściwojów, Pęcław, Polkowice, Prochowice, Przemków, Radwanice, Rudna, Ruja, Ścinawa, Świerzawa, Żukowice. Uczniowie przedszkoli i szkół podstawowych rywalizowaliw trzyosobowych drużynach, natomiast gimnazjaliści walczyli o najwyższe laury indywidualnie.

Przedszkola i szkoły podstawowe

klasy "0"

Dzieci sześcioletnie

Szkoły podstawowe

klasy I-II

Dzieci w wieku 7-10 lat

Szkoły podstawowe

klasy IV-VI

Dzieci w wieku 11-13 lat

Gimnazjum

Młodzież w wieku 14-16 lat

konkurs indywidualny

PRZEBIEG KONKURSU

Półfinał subregionu legnickiego VII/XI Edycji Konkursu Bezpieczeństwa dla Dzieci i Młodzieży „Uczę się bezpiecznie żyć” odbył się w dniu 24 marca 2015r. w hali widowiskowej  w Legnicy przy ulicy Lotniczej 52.

W godzinach 9.00-9.45 miała miejsce rejestracja uczestników, podczas której uczestnicy otrzymali paczki z poczęstunkiem. Do konkursu zakwalifikowało się 54 trzyosobowych drużyny (przedszkola i szkoły podstawowe) i 13 zawodników indywidualnych (gimnazjum). W sumie w konkursie brało udział 175 uczestników. Każdą szkołę reprezentowała przynajmniej jedna drużyna złożona z 3 zawodników (konkurencje grupowe – zerówki i szkoły podstawowe) lub 1 zawodnik indywidualny (szkoły gimnazjalne). Eliminacje trwały od godziny 10.00 do 13.30. Ciepły poczęstunek wydawany był od godziny 12.00 do 14.00. W godzinach 13.30 – 14.00 odbywały się pokazy zorganizowane przez Straż Pożarną. Ponad to podczas całego konkursu prezentowany był przez WORD Legnica symulator dachowania.

Uroczyste wręczenie nagród, pucharów, medali i dyplomów dla uczestników i szkół oraz podziękowań dla organizatorów rozpoczęło się o godzinie 14.00. Zaproszeni goście oraz organizatorzy wręczali nagrody rzeczowe dla wszystkich uczestników oraz dla szkół, które zajęły  trzy pierwsze miejsca w 4 kategoriach.

WYNIKI

Decyzją Komisji konkursowej, na podstawie osiągniętej liczby punktów w swojej kategorii wiekowej do etapu finałowego, zakwalifikowały się następujące drużyny:

Kategoria klas I – III

Nazwa Szkoły/ Przedszkola

Szkoła Podstawowa nr 3 w Ścinawie

Szkoła Podstawowa nr 10 w Legnicy

Kategoria klas I – III

Szkoła Podstawowa nr 14 w Lubinie

Szkoła Podstawowa nr 9 w Lubinie

Kategoria klas IV– VI

Szkoła Podstawowa nr 9 w Lubinie

Szkoła Podstawowa w Grębocicach

Kategoria Gimnazjum

Zespół Szkół w Męcince

Zespół Szkół Gimnazjum Gminne w Przedmościu

Gimnazjum nr 2 w Chojnowie

NAGRODY

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Zwycięscy konkursu (miejsca I-III) otrzymali dyplomy, medale oraz cenne nagrody rzeczowe. Wręczono również nauczycielom, którzy przygotowywali zwycięzców konkursu, puchary oraz przekazano reprezentowanym przez nich szkołą pomoce dydaktyczne do nauki wychowania komunikacyjnego oraz apteczki pierwszej pomocy wymagane na wycieczkach szkolnych.

PODSUMOWANIE

Serdecznie dziękujemy wszystkim współorganizatorom, sędziom, pozorantom, uczestnikomoraz przygotowującym ich nauczycielom za zaangażowanie we współtworzenie Konkursu Bezpieczeństwa „Uczę się bezpiecznie żyć”, które jest tożsame z działaniem na rzecz podnoszenia świadomości i umiejętności w zakresie szeroko rozumianego bezpieczeństwa.

Kierujesz życiem

Jak być bezpiecznym na drodze?

Kontakt mailowy

- word@word-legnica.pl
Biuro Obsługi Klienta - bok@word-legnica.pl

Numer konta bankowego WORD Legnica dla opłat za egzaminy i kursy:

przelew krajowy: Bank Zachodni WBK
przelew z zagranicy: Bank Zachodni WBK